schrijft

De Jo Erens Priès

Drie jaar geleden schreef ik deze brief aan de zo jong overleden troubadour Jo Erens. Na Heppeneert was ik genomineerd voor de naar hem vernoemde stimuleringsprijs voor het dialectlied. Ik lees er teleurstelling in terug, en veel zelfonderzoek. Teleurstelling dat ik niet won (blijk ik toch een streber!) en het onderzoek naar ‘oh wacht, nu […]

Geluif, Haop en Leefde

Voor een optreden schrijf ik soms op wat ik wil zeggen tegen het publiek. Om vervolgens vaak iets anders te zeggen. ‘Liefde is niet voor watjes’, noteerde ik begin januari, zonder die woorden op dát moment te doorgronden. Een paar weken later begreep ik ’t een beetje toen ik filosoof Paul Van Tongeren in een aflevering van […]

Tegen de wind in lopen

‘Enne?’ ‘Ouch enne.’ De Limburgse oerdialoog bestaat uit drie woorden. Achter deze woorden strekt zich een wereld uit. Verhalen die in de regel ongezegd en onuitgesproken blijven. Die omzichtig benaderd dienen te worden en waarnaar het gissen is. Met een scherp oog voor detail vertelt Harold K deze verhalen. Op Mama Courage tekent hij in tien […]

Car Wheels on a Gravel Road

Het moet dankzij muziekjournalist Geert Henderickx zijn dat ik het album Car Wheels on a Gravel Road (1998) van Lucinda Williams ontdekte, en ik weet zeker dat hij het was die me in zijn stukken de diepte van de songs van Rowwen Hèze liet voelen. Via een vriend vernam ik dat Geert afgelopen vrijdag op 64-jarige leeftijd overleed […]

Hey Macarena – ode aan Jacques Brel

Heel mijn leven al kijk ik graag televisie. Vooral als ik elders ben. In welk buitenland (lees: België, Frankrijk of Duitsland) ik ook ben; ik vind het altijd prettig als er na enige dagen van onthouding een afstandsbediening binnen handbereik is die me soepel navigeert door de talrijke zenders in het kastje dat al lang […]

De aanhanger van Jezus

‘Oh my God. Wat een verschil met mijn eigen zoon.’ Wanneer de moeder van Luc de alternatieve Dick uit Abcoude in haar huis in Sittard ontvangt, is ze niet meteen enthousiast. En als hij ‘s avonds aan de dis ook nog eens oppert dat hij ‘niet gelovig, maar wel een aanhanger van jezus is’ – immers […]

Het wrange gelijk van Limburg

‘If you are the healer / i’m out of the game / If you are the healer / I’m broken and lame / If thine is the glory / Then mine must be the shame / You want it darker / We kill the flame.’ (Leonard Cohen, You want it darker) ‘Ik kom nooit meer […]

Ik zal dienen

Ik zat op een middelbare school die in het Latijn ‘Ik zal dienen’ betekent. We hadden een leraar Grieks. Laat ik hem B. noemen. B.’s lessen hadden een strakke indeling, maar meestal stond hij zich in het midden van die lessen een miniconference toe. Om even adem te halen en bij te komen van de […]

Brief* aan Jo Erens

Beste Jo (Jochem) Erens, Begin september 2015 ontving ik een mail dat ik genomineerd was voor een prijs die naar jou vernoemd is. Eerdere winnaars waren onder anderen Peter Beeker, Arno Adams en Ton Engels. Ik had het een eer gevonden als ik in dit rijtje was geplaatst. Drie weken later ervoer ik tijdens een ceremonieel […]

Herbronnen

Vijf weken geleden schreef ik dit: ‘Zeshonderdvijftig kilometer van huis. Gisteravond Lindy gedanst in Clärchen’s Ballhaus. Ik kijk naar een fm-radiootje uit de jaren vijftig (?) van het merk Pagino. In het Duits hoor ik dat het mooi weer gaat worden van het weekend. Dat het eindelijk zomer wordt. Een soulversie van Neil Youngs Heart of Gold. Dan […]

Daar waar het bloeit: de foto’s

Onlangs hield ik voor studenten uit de minor Visual Design van CMD Amsterdam een verhaal over de branding van Harold K. Toe maar! Het ging over mijn looks: de cd-hoesjes en de publiciteitsfoto’s. Ik ruimde een prominente plek in voor het werk van Anne Smeets. Al twee jaar volgt ze ons; ze kruipt ons op en onder de huid en […]

Dan is het maar gezegd

‘Bereid je er vast op voor dat ik je ga vragen om jezelf in vijf woorden neer te zetten.’ Zaterdag 2 april was ik te gast bij het radioprogramma Podium 107.1 van RPL FM Woerden. Toen ik rond drie uur ’s middags kwam aangekacheld in mijn trouwe rode Golf (350.000 op de teller lieve mensen), werd ik enthousiast onthaald door vrijwilligers Yannick, Patrick, […]

‘My home away from home’

Terwijl ik dit schrijf, zingt Eva van Pelt de tweede stem in van het nieuwe liedje ‘Steve’. Ze zag het wel zitten deze Pinksteren (feest van de geest!) met ons in Heppeneert te vertoeven. Evert Aalten verkeert in opperste concentratie. Hij neemt het allemaal op. Buiten repeteren Mathijs, Erwin en Thimo het liedje zodat we ‘m straks na […]

Aerden Plaats

Zondagochtend 0930u. Morgen is het de eerste Koningsdag ‘nieuwe stijl’. Het regent in Bos en Lommer en mijn (podium)vrienden, de dichters Tsead en Saskia, staan voor de deur. We gaan naar Friesland voor een optreden in het kerkje ‘De Aerden Plaats’ te Oude Bildtzijl. ‘Waar de windstreken samenkomen’. Richting Hoorn luisteren we naar ‘Blue’ van Joni Mitchell. ‘Blue, songs are like […]

De ‘gebed zonder end’-tour

Heppeneert is nu dik drie maanden uit. De jongens en ik hebben genoten van de warme aandacht van jullie. Het liefste publiek dat we ons konden wensen. Ik heb nu eindelijk een beetje tijd om achterom te kijken naar de foto’s, de aardige berichten en de mooie recensies. Dank dank dank. De komende tijd zullen we […]

Onze-Lieve-Vrouw van Rust

Op de Wikipedia-pagina gewijd aan Heppeneert lees ik: ‘Ook nu nog komen jaarlijks tienduizenden bedevaarders naar Heppeneert om te bidden voor geestelijke en lichamelijke gezondheid, om bevrijd te worden van angsten en kwellingen, om inzicht te verkrijgen in moeilijk te nemen beslissingen, of gewoon om tot rust te komen.’ 20 november 2014 toog ik met een […]

Witte rook uit Heppeneert

Afgelopen weekend met Evert Aalten, Erwin Gielen, Didier Leclaire en Benjamin van Vliet de laatste tracks opgenomen van het ALBUM. Nog een riedeltje hier, een flupje daar, in september mixen met Mathijn Den Duijf, ook wel ‘Kapitein Duijf’, en dan kan ie in november, hup, de deur uit als cd met een mooie hoes van […]

Heppeneert Sessie 2

Thimo: ‘Wat is er nu gaande?’ Harold: ‘In de wereld?’ Thimo: ‘Nee, in de woonkamer’ Harold: ‘Koortjes’ Dat is opnemen in Heppeneert: bij een kampvuur zitten, Alfa biertje drinken, andere mensen ook het werk laten doen en morgen weer een ‘one taker’. Resultaat van vorig jaar beluister je hier