Limburgers schaatsen niet

Ik heb de vijftienjarige op de app. De vijftienjarige moet morgen, het is vandaag zondag 28 februari, zijn verslag voor Maatschappijleer inleveren en of ik 10 minuutjes heb. Kom maar op. ‘Hoe bepaalt beeldvorming de politiek?’ Dat is de vraag. Voor de vorm waarschuw ik hem dat ik toch echt van de linkse kerk ben en dat hij voor alles zélf moet nadenken, maar dan brand ik los.

Over het schaatsfilmpje van Wopke. Over de dikke abri langs de A2 met daarop Martijn Helvert, nr.25 op de lijst van de partij van Wobke.
Limburgers schaatsen niet dus die lok je niet naar de stembus met dat filmpje. En over een premier genaamd Mark die ik iets te goed vind in beeldvorming.

's Avonds schakel ik in het voor het RTL-debat met diezelfde Wobke Hoekstra en natuurlijk ook premier Mark, en met Jesse Klaver, Lilian Marijnissen, Sigrid Kaag en onze eigen Geert Wilders. Ze staan bij een zuiltje dat op groen of rood kan springen bij de Stellingen. Zes kiezers mogen vragen aan de lijsttrekkers stellen. En in het geval van Rutte wordt dat best even 'awkward'.

Dat zou de vijftienjarige zo zeggen.

'Als mijn partij meedoet aan volgende kabinet, zal minimaal 10 procent van de bewindslieden van kleur zijn of een niet-westerse achtergrond hebben.' De tweede stelling. De zuiltjes van D66, Groen Links en SP gaan op groen, die van VVD, CDA en PVV op rood. Wobke en Mark vinden het best belangrijk, diversiteit, maar dit gaat toch allemaal wat ver want het gaat toch om kwaliteit niet waar? Op dit moment hebben we 24 kabinetsleden.

10% van 24 is...
Ach reken het zelf maar uit.

En dus worden Wobke en Mark rechts ingehaald door Wilders die zegt: ‘Ik heb niet zoveel met dit soort quota maar de eerste persoon van kleur die ik zou willen verdedigen is zwarte piet’ waarop hij voorstelt deze vermeende kindervriend ook maar meteen tot minister van cultuur te promoveren.
Dit is hoe hij speelt. We weten dat hij getweet en geretweet zal worden en dat hij zal scoren bij de fans.
Ook zonder abri langs de Limburgse snelweg.

Laatst zag ik deze foto van mezelf:

In de vroege jaren tachtig kreeg je nog te horen dat je in de zak mee moest naar Spanje en sprak Piet zelfs nog met Surinaams accent als ik me dat goed herinner.

In retrospect tamelijk awkward ja.
En ik kijk ook niet echt blij.

Mijn leerlingen (ja, ik heb ook een day job) heten Jurriën en Kay en hun ouders misschien Henk en Ingrid en mijn leerlingen heten Yasmina en Mo en hun ouders Mimouna en Hassan. Premier Mark zegt altijd dat we in een gaaf land wonen. Als dat waar is, verdienen Jurriën en Kay, Yasmina en Mo rolmodellen tot in het kabinet. Diversiteit ís kwaliteit: nog geen handvol ministers en staatssecretarissen met een migratieachtergrond Wobke en Mark.
Kom op.

Hoe luidde die slogan van het CDA ook weer? 'En nu doorpakken'
En waarom valt de 'eindbaas' (zo noemt Rutte zichzelf in dit debat) Sigrid Kaag niet bij als ze tegen Wilders zegt: ‘Dan komt u weer met die zielige zwarte piet van u terwijl we het moeten hebben over racisme en uitsluiting.’ 'Samen sterker verder'.

En waar was RTL? Waarom ging het zaallicht niet aan, werd het debat niet stilgelegd om niet gewoon eens een keer een rode kaart te geven? In het spel dat politiek is, mag veel, maar na vijftien jaar onderwijs weet ik ook: de grootste pestkop van het stel moet begrensd worden anders bepaalt ie het speelveld.

Ik weet anders niet meer hoe ik tegen de vijftienjarige gezegd krijg dat politiek er voor ons allemaal is en ten diepste gaat om het verwezenlijken van idealen, dat ook die van hem gehoord mogen worden, en dat het ook voor hem dus de moeite waard is om te gaan stemmen zodra dat kan en mag.

Ik sprak deze blogpost in een verkorte versie uit op de L1-radio op zaterdag 6 maart 2021. De foto van mij op schoot bij sinterklaas is vermoedelijk in 1982 of 1983 gemaakt. Ik denk door mijn vader. De afbeelding maakt deel uit van mijn privé-archief. De foto met tekst bij dit blog vond ik 3 maart 2021 via het account 'Leefschool' op Flickr: https://flickr.com/photos/leefschool/16500875011 shared under a Creative Commons (BY-NC) license.