Tegen de wind in lopen

‘Enne?’
‘Ouch enne.’

De Limburgse oerdialoog bestaat uit drie woorden. Achter deze woorden strekt zich een wereld uit. Verhalen die in de regel ongezegd en onuitgesproken blijven. Die omzichtig benaderd dienen te worden en waarnaar het gissen is. Met een scherp oog voor detail vertelt Harold K deze verhalen. Op Mama Courage tekent hij in tien liedjes de levens van de zoekers en de krabbelaars.

Maak kennis met Angelo en Marius, met miene nonkel en met de anonieme lerares die er elke dag weer staat, ook op maandag. Juist op maandag. En uiteraard met mama, de oermoeder van iedereen. De Maria voor de mensen die elke dag tegen de wind in lopen. Ook al hebben ze die wind soms zelf veroorzaakt.

Tegen het grauwe decor van de Limburgse mijnstreek zingt en speelt Harold K alsof het vuur hem op de hielen zit. Soulful en rauw, met een deken van zacht en warm mededogen door de zang van Eva van Pelt en Linda Koolen.

Na Heppeneert is Mama Courage een nieuwe stap met miniatuurtjes vol bluesy soul. Levensverhalen die onder je huid kruipen. Meer dan op vorige platen een eenheid en stevig vastgelijmd door de interludes van Dennis Gaens. Alle liedjes in het Limburgs, maar universeel. Ze raken ons vol op het borstbeen omdat we onszelf herkennen, of we nou uit Limburg komen of niet.

Mama Courage bezingt de grote liefde voor het kleine leven. Door Ralf Mohren.

***

Bovenstaande tekst is ook op deze manier gepubliceerd op de cover van mijn cd die eind oktober 2017 uitkomt bij het Friese Marista Records. Ralf Mohren brengt zijn werk uit bij Meulenhoff. Zijn laatste roman heet De hemel is zwart vandaag. Het ontwerp voor de cd is door Ron Ariëns van Grond Ontwerp. De cd Mama Courage is bestelbaar via mijn bandcamp.